Het is drie uur ‘s nachts als de telefoon gaat. Het is mijn schoonvader. Mijn schoonmoeder heeft na een uitglijder in huis haar heup gebroken en is opgenomen in het ziekenhuis.
Alweer vitamine D3
Valpartijen met botbreuken en ouderen. Het komt veel voor en hoewel het logisch lijkt dat ouderen vaker vallen en vaker botten breken omdat ze nou eenmaal ouder zijn, zie ik eerder een verband met voeding en levensstijl dan met leeftijd. Wat belangrijk is om gezond en fit te blijven met een sterke botstructuur, is bewegen en dan met name werken met gewichten.Werken met gewichten verdicht de botstructuur waardoor botten minder snel breken. Maar daar vertel ik later over want waar ik het nu over wil hebben is in mijn opinie te belangrijk om uit te stellen, namelijk het belang van vitamine D3. Alweer vitamine D3? Yeps, alweer vitamine D3.
Osteoporose en vitamine D3
Botbreuken bij valpartijen ontstaan door door bontkalking oftewel osteoporose. Bij osteoporose breekt je lichaam meer botmassa af dan dat het aanvult. Je botten worden poreus en breken sneller. Je botten zijn onder andere gemaakt van calcium en fosfor en een hele belangrijke stof die betrokken is bij de aanmaak van je botten is vitamine D3. De reden waarom mijn moeder “verplicht” D3 suppletie van mij krijgt is precies om deze reden. Vitamine D3 zorgt er namelijk voor dat je calcium en fosfor kunt opnemen en zoals ik hiervoor vertelde zijn deze twee stoffen noodzakelijk om je botten sterk te houden.
Ouderen, botbreuken en een getinte huidskleur
Vitamine D3 neem je op uit zonlicht en een heel klein beetje uit voeding. In de zomer is er een redelijke hoeveelheid zonlicht als je ook echt minimaal een kwartier tot half uur buiten in de zon bent met blote armen en benen. Aangezien in Nederland het grootste gedeelte van het jaar de zon de grote afwezige factor is en ook in de zomermaanden het niet altijd blote-benen-weer is, is vitamine D3 tekort eerder gewoon dan een uitzondering. Zeker bij ouderen omdat hoe ouder je wordt, hoe moeilijker processen zoals het aanmaken van botten gaan en hoe moeilijker ook vitamine D3 wordt opgenomen. Heb je een getinte huidskleur, dan is de opname van vitamine D3 nog een keer moeilijker omdat vanuit bescherming tegen overdosering pigment de opname van vitamine D3 remt. Moeilijker in het kwadraat dus. Dit is ook de reden waarom bij mensen met een aziatische, afrikaanse of zuid amerikaanse achtergrond veel vaker vitamine D3 tekort voorkomt.
Het belang van een combi D3 en K2
Daarom is suppletie belangrijk met een goed supplement. Zeker als je ouder bent om redenen die ik hiervoor noemde. Een goed supplement bevat naast vitamine D3 ook vitamine K2. Deze twee stoffen werken namelijk samen, Waar vitamine D3 zorgt voor de opname van calcium en fosfor, zorgt vitamine K2 dat de calcium en de fosfor op de juiste plekken komt. Dit voorkomt stapeling van calcium in de vaten en een optimale werking van het supplement. In de blog: “Waar moet je op letten bij een vitamine D3 supplement (De kracht van vitamine D3 #2) ga ik in daarover in de diepte.
Verloopt de opname van voedingstoffen bij jou stressvrij?
Belangrijk is dat de opname van D3 niet meer energie kost dan het oplevert. Stressvrije opname noem ik dat. Je lichaam heeft vanuit het overlevingssysteem zo zijn redenen om stress op een stof te ervaren en dan heb je, zoals ik dat noem niet de vrije beschikking over die stof. Zo heb ik in mijn praktijk clienten waarbij dat het geval is. Recentelijk ontving ik een client in mijn praktijk waarbij de opname van vitamine D3 stress opleverde en dus meer energie koste dan dat het voor haar werkte. Het goede nieuws is dat ik dat in mijn praktijk kan balanceren waarbij je de vrije beschikking weer terug krijgt.
Fosfaten, melkproducten en calcium
Wat ook nog een dingetje is, is de relatie tussen melkproducten, fosfaten en calcium. Maar daar vertel ik in een later blog meer over.
Ik kan me voorstellen dat mijn blog vragen oproept en ik help je graag. Ben je ouder of heb je ouderen in je familie die baad zouden hebben bij een goed advies omtrent vitamine D3, stuur me een berichtje. Ik help je graag.
https://www.nvkc.nl/sites/default/files/NTKC/2013_169186.pdf
https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/monografie/57/vitamine-d
https://www.orthokennis.nl/artikelen/vitamine-d-en-k2
0 Reacties