Home » Blog » Recepten » Verwarmende pompoensoep

Verwarmende pompoensoep

door | 20 jan, 2023 | Inspiratieartikelen, Recepten, Voeding

In mijn blog over “Eet je warm” spreek ik over de verwarmende eigenschappen van pompoen. Verwarmende voeding heeft een hoge energetische temperatuur en is in de chinese leer Yang. Buiten dat heeft pompoen nog een aantal andere mooie eigenschapen. Een pompoen krijgt zijn prachtige rode kleur door de stof betacarotheen wat in je lichaam weer omgezet wordt naar vitamine A. Betacarotheen is een antioxydant, ondersteunt je immuunsysteem, verhoogt de weerstand van je huid en beschermd egen zonnebrand, In de soep die ik maak zit ook wortelen en zoete aardappel die dezelfde eigenschappen hebben. Een supersoep dus.

Keep it simple but healthy

Als ik soep maak doe ik niet zo moeilijk maar ik heb iets waar ik nooit van af wijk. Ik maak mijn soep altijd met bottenbouillon en altijd met kippenbottenbouillon. Kippenbouillon werkt ontstekingremmend, is immuunsysteemversterkend, bevat gelatine en collageen wat versterkend werkt voor je botten en eiwitten om cellen te bouwen en weer op te bouwen. Gezond dus. Wel van kippen die buiten hebben gerend en natuurlijk voer hebben gegeten. Renkippen noem ik dat. Vroeger maakt ik het zelf maar tegenwoordig bestel ik het bij De Woeste Grond. Tegen die bouillon kook ik niet op.

Let’s do this, wat heb je nodig:

Fles, Butternut of gewone pompoen in stukjes. Ik laat de schil er gewoon aan en kook die mee. Ik borstel en was de pompoen wel goed af.
Zoete aardappel
Wortelen
Uien
Knoflook
Halve liter tot een liter kippenbouillon
Blikje kokosmelk
Zout, Peper, Kurkuma, Gember, Kruidnageltjes, Nootmuskaat, Roomboter, Keltisch zeezout, Zwarte peper, Olijfolie

Ik vind het het lekkerst als ik de pompoen samen met de kurkuma, de gember, kruidnagel, knoflook, uien, zoete aardappel en de wortel in een gietijzeren pan stoof met een beetje roomboter. Roomboter zit vol met omega 3 en gezonde vetten. Op een lage temperatuur stoven houdt de goede vetten stabiel. Te hoog op temperatuur oxideren goede vetten. Vind ik eeuwig zonde.

De kurkuma, de gember en de knoflook heb ik eerst in de vijzel gestampt tot het een betje een pasta is. Op die manier komen de goede stoffen en de smaken goed vrij. De kruidnagel gooi ik er los in.

Als de groenten gaar zijn doe ik de bouillon erbij en breng het aan de kook. Dan doe ik kokosmelk erbij, pak ik de staafmixer en blender de boel tot een soep. Het is belangrijk dat voor het blenderen de groenten echt gaar zijn want anders is de soep korrelig en dat vind ik niet lekker.

Is alles geblenderd, dan voeg ik het zout en de zwarte peper toe. De zwarte peper is belangrijk voor het activeren van de goede stoffen in de kurkuma. Kurkuma gaat altijd samen met een vet en peper. Deze keer voegde ik extra verwarmende specerijen toe in de vorm van Doterra-olien venkel, cardemom en kruidnagel

Als allerlaatste voeg ik de nootmuskaat toe en doe ik het in een kom. Nootmuskaat is ook een geweldige antioxidant en ondersteunt je immuunsysteem. Voeg in je kom en scheutje olijfolie toe (Omega 9-> ontstekingremmend als tegenhanger voor omega 6) en je hebt op deze wijze een lekkere gezonde feelgood soep die je ok nog eens kunt bewaren voor een volgende dag of in de vriezer kunt doen.

Eet smakelijk!

Wil je eens vrijblijvend sparren over lekkere gezonde recepten? Boek dan eens een “proef mijn energie” sessie. Leer je mij meteen kennen.

Voor alle voeding geld dat het belangrijk is dat je lichaam voeding stressvrij kan verwerken en dat het opnemen van de stoffen niet meer energie kost dan het oplevert. Kijk voor meer informatie bij “energie check”.

Over Monique

Vanuit mijn passie over alles wat energie met een mens doet vind ik het heerlijk om mijn kennis en de inspiratie die ik op doe te delen. Volg mijn blogs ter inspiratie, lering en vermaak. In mijn blogs deel ik hoe ik leerde autonoom te worden over mijn gezondheid, de regie over mijn regie in mijn eigen handen nam en wat het mij opleverde.

Daarnaast heb ik mezelf tot doel gesteld om gezond eten lekker en toegankelijk te maken. Ik deel hier mijn recepten en informatie over waarom ik bepaalde ingrediënten gebruik.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin