Home » Blog » Inspiratieartikelen » Eet je warm

Eet je warm

door | 20 jan, 2023 | Inspiratieartikelen, Voeding

De winter is nu goed aangetreden en hoewel de temperatuur op zijn nederlands lekker schommelt, kan af en toe gemeen koud zijn. Vooral die waterkou, wat in Nederland vaak voorkomt, dringt to diep in je botten door. Geef mij maar die vrieskou, rode blossen op je wangen, wolkjes uit je adem en zo een koude dop op je neus.

We gingen van die koude dan het warme huis weer in. Tintelende vingers en voeten en jezelf warmen bij de kachel of radiator.

Andere bronnen van warmte dan een radiator

Met de huidige energieprijzen lijkt dit voorlopig verleden tijd en is het slim om eens te denken aan andere bronnen van warmte. Ons lijf bijvoorbeeld of voedsel. Ons lijf? Maar hoe dan? Daar kom ik in een andere blog op terug en ik ga het in deze blog hebben over voeding die verwarmt. Echt verwarmt en langurig verwarmt. Veel duurzamer dan warmte van een radiator of kachel. Verwamend eten houdt je bloedcirculatie op gang, het geeft energie, ondersteunt je immuunsysteem, kalmeert je geest, geeft een feel-good gevoel en het zet je organen in beweging. Het stookt je innerlijke vuurtje op een natuurlijk manier op.

Maar nu, hoe eet je je nu warm?

Er is eten wat koelt en er is eten wat verwarmt. Verkoelende voeding is bijvoorbeeld citroen, pepermunt, de meeste fruitsoorten en bijvoorbeeld rijst. Het is eten wat snel afkoelt en geen warmte lijkt vast te houden, Daaraan kun je het ook herkennen. Eten wat je op je bord schept en direct kunt eten houdt geen warmte vast en koelt je lichaam af. Eten waar je na 5 minuten nog steeds je mond aan brand is verwarmende voeding. Denk maar aan pompoensoep. Doe het in je kom en het lijkt alsof de laatste hap nog steeds net van het vuur af komt. Het zet je organen in beweging en stookt je innerlijk vuurtje op. Vooral, en dat is belangrijk, het verwarmt je lichaam van binnenuit. Het brengt die glow in je buik en de warmte naar je wangen. Het is voeding wat energie geeft, waar je een loom buikje-vol gevoel van krijgt. (niet te verwarren met uitbuik-op-de-bank-plof-eten) Het is voeding waar je gezond van wordt en blijft, je lichaam ondersteunt in korte metten te maten met lelijke virusinfecties, of je helpt daar beter van te herstellen

Groenten uit de volle grond en biologische producten

Alle groenten die in de winter uit de nederlandse volle grond verkrijgbaar zijn, de zgn wintergroenten, werken verwarmend. Vooral biologische groenten hebben verwarmende eigenschappen omdat deze groenten de gelegenheid krijgen volledig uit te groeien en op die manier meer vezels bevatten. Ze nemen meer warmte op en hoe meer vezels, hoe meer het verwarmd. Denk maar aan een wollen trui of fleezedeken. In de ayurveda is dat Yang voeding.

Waar moet ik dan aan denken?

Wortelen, pastinaak, zoete aardappelen, spruitjes, pompoen, koolsoorten (behalve bloemkool), paprika, venkel en spruiten. Nog meer warmte breng je aan je eten met verwarmende kruiden zoals kurkuma, zwarte peper, kaneel, kruidnagel, gember, peper, basilicum, nootmuskaat, rozemarijn en thijm. Een van de meest verwarmende kruiden is oregano. Je kunt verwarmende voeding ook aan de smaak herkennen. Alles wat pittig en zoet verwarmd. Wat zuur is of bitter verkoelt. De seizoenen zijn hieraan verbonden. In het voorjaar zijn de eerste smaken die zich ontwikkelen bitter en daarna komt het zuur. Verder in de seizoenen ontikkelen zich pas zoet en heet als peper. Er is meer zon gekomen en de groenten of het fruit heeft meer warmte in zich op kunnen nemen.

Mijn verwarmende winterfavoriet

Mijn grootste favoriet in de winter is toch wel pompoensoep. Pompoensoep met zoete aardappel en flink wat gember en kurkuma. Maar ook groentencurries eet ik heel graag in de winter met kokosmelk. Kokos verwarmt omdat het een vet is en vet is een brandstof. Een heel duurzame brandstof die je vuurtje lang brandend houdt.

Wat ook verwamd is een chocoladedrank van rauwe cacao en spcerijen. Overheerlijk heerlijk en door het gebruik van rauwe cacao ook nog gezond en goed voor je humeur door de hoeveelheid endorfines die er in zitten. Ook deze stof verwarmd op meerdere fronten.

Wil je weten hoe ik een hartverwarmende pompoensoep of chocoladedrank maak? Volg dan de linkjes naar de recepten.

Dus, conclusie:

Voeding wat laat in het jaar geoogst wordt heeft verwarmende eigenschappen en verwarmt je lichaam. Voeg verwarmende specerijen toe en je innerlijke vuurtje wordt nog hoger opgestookt.

Warmte uit voeding is duurzamer dan een radiator omdat het ook je organen in beweging zet.

Verwarmende groenten (bij voorkeur biologisch uit de volle grond): Wortelen, zoete aardappel, pastinaak, spruitjes, koolsoorten (behalve bloemkool), pompoen, venkel, paprika.

Verwarmende specerijen: Basilicum, peper, rozemarijn, oregano, thijm, kurkuma, gember, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat.

Verwarmende toppers: Rauwe chocolade en kokosolie.

Betrokken meridianen: alle meridianen uit het vuur element. Hartmeridiaan, Drieverwarmer, Kringloopmeridiaan (Pericard) en de Dunnedarmmeridiaan.

Leuk Monique, ik heb geen flauw idee….

Heb je nou zoiets van, leuk Monique wat je hier verteld maar ik heb echt geen flauw idee wat ik hiermee aan moet? Boek dan eens een “proef mijn energie sessie”.

Recept Chocoladedrank

Recept Pompoenoep

Over Monique

Vanuit mijn passie over alles wat energie met een mens doet vind ik het heerlijk om mijn kennis en de inspiratie die ik op doe te delen. Volg mijn blogs ter inspiratie, lering en vermaak. In mijn blogs deel ik hoe ik leerde autonoom te worden over mijn gezondheid, de regie over mijn regie in mijn eigen handen nam en wat het mij opleverde.

Daarnaast heb ik mezelf tot doel gesteld om gezond eten lekker en toegankelijk te maken. Ik deel hier mijn recepten en informatie over waarom ik bepaalde ingrediënten gebruik.

Gerelateerde artikelen

Verwarmende pompoensoep

Verwarmende pompoensoep

Zin in een heerlijke pompoensoep dit je buik nog urenlang verwarmd en je organen lekker in beweging brengt (houden ze van). Een feelgoodsoep waar je energie van krijgt en die je innerlijk vuur opstookt? Dan is dit een recept voor jou!

lees verder
Pleasure only, gezonde chocolade drank

Pleasure only, gezonde chocolade drank

Dit artikel is voor jou als je van chocolade houdt. Chocolademelk 2.0 zeg maar. Heerlijk verwarmend en gezond genieten van flavanoiden (wat?), mineralen en antioxydanten in een mok met een toetsje extra. Goed voor je immuunsysteem en je darmen, Me-time in optima forma. Hierna wil je geen gewone chokolademelk meer….

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin