Breek de dag, tik een eitje
Alles wat leeft heeft eiwitten nodig en eiwitten zijn voor je energie en gezondheid van levensbelang. Eiwitten houden je gezond en fit en vormen de structuur van je cellen (cytoskelet) die onder andere betrokken zijn bij de opbouw van je spieren, botten en organen. Ze zorgen ervoor dat je voedingsstoffen kunt omzetten (enzymen). Eiwitten zijn betrokken bij de transport van stoffen in en uit je cellen. Sommige eiwitten zijn hormonen die verantwoordelijk zijn voor communicatie binnenin je cel (signaaleiwitten) en tussen de cellen en de omgeving (receptoren). Eiwitten reguleren processen in je lichaam en zijn belangrijk voor je groei, onderhoud en herstel. Daarnaast leveren eiwitten energie. Je lichaam kan, net als vet en glucose, eiwitten omzetten in brandstof en daarom is het voor je lichaam een belangrijke energiebron.
Zonder eiwitten geen leven mogelijk
Zonder eitwitten is er geen leven mogelijk. Het zorgt voor de structuur van je cellen, het is een energiebron en bij bijna alles betrokken waar jouw lijf uit bestaat. Het is jouw structuur.
Eiwitten zijn daarom onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Wij bestaan er uit en zonder eiwitten is er geen leven mogelijk. Gelukkig zit in vrijwel al je voeding eiwitten, vooral in levende voeding. Wat is levende voeding? Groenten, fruit, vlees, vis, noten, zuivel en eieren.
Welke eiwitten
Vanuit mijn eigen visie gezien zie ik vooral eiwitten uit gevogelte als kip, eiwitten uit vette vis en schaal dieren en eiwit in eieren als voedingsbron. Zuivel bevat nauwelijks eiwitten die wij kunnen verteren maar voornamelijk uit caseine waar ons lijf minder blij van wordt. En zuivel bevat fosfaten. Heel goed voor kalveren om goed en snel van te groeien, niet zo goed voor ons omdat een te veel aan fosfaten weer moet worden afgebroken. Ons lijf onttrekt daar calcium voor uit onze botten wat weer kan leiden tot ostheoperose. Rood vlees en varkenvlees vind ik zelf minder geschikt om redenen waarin ik in een ander artikel meer over vertel. De overige producten (groenten, fruit, noten) zie ik vooral als bronnen voor vezels, vitaminen, vetten (noten) en de ontzettend belangrijke niet-ziek-wordt-stofjes zoals salvesterolen en polyfenolen, oftewel fytonuitriënten.
Vlieg-, en zwemeiwitten
Vlieg-, en zwemeiwit dus en eitwitten uit eieren. Het eten van vis heeft tot het grote voordeel dat je meteen het vetzuur Omega 3 meepakt. In Omega 3 zitten de vetzuren DHA en EPA (mischien wel eens van gehoord) waarvan DHA de celwand flexibel houdt en EPA werkt als belangrijke ontstekingsremmer.
Kip is niet alleen lekker maar kip geeft een boost aan je immuunsysteem. Dat kippensoep griep verdrijft is geen fabel het zit namelijk boordevol met ontstekingsremmende stoffen.
Het voordeel aan eieren is dat je er rustig 2 tot 3 per dag mag eten en dat er in het dooier de stof choline zit. Choline is belangrijk voor een goede lever, spier en hersenfunktie. Het faciliteert de prikkeloverdracht en ondersteunt het geheugen. Een fijn stofje dus.
Eiwitbehoefte
Hoeveel eiwit per dag heb ik dan nodig? Een gemiddelde volwassene heeft ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig. Je kunt het simpel uitrekenen: als je 100 kilo weegt heb je 80 gram eiwit per dag nodig. Weeg je 50 kilo, dan heb je 40 gram eiwit per dag nodig. Sport je veel dan kun je rekenen op ongeveer 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Je gebruikt eiwitten die in je spieren zitten die je weer aan moet vullen. Eiwitten is daarom bij sporten heel belangrijk.
Ik maak er een sport van om voldoende eiwitten aan mijn eten toe te voegen. Breek de dag, tik een eitje. En ‘s avonds een stukje kip of vis, veelzijdig, gezond en superlekker.
- Een ei bevat ongeveer 13 gram eiwitten per 100 gram
- Een stukje kip ongeveer 27 gram eiwitten per 100 gram
- Een stukje vis ongeveer 22 gram eiwitten per 100 gram
Samenvattend is het dus van belang om voeldoende eiwitten toe te voegen aan je voeding voor een gezond en fit lijf. Wissel af met eieren, kip en vette vis. Er zijn oneindig veel mogelijkheden om te varieren dus speel ermee en maak er een leuk avontuur van
https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/artikelen/hogere-eiwitinname-voor-sterkere-botten
0 Reacties