Home » Blog » Voeding » Eiwitten, van groot belang voor je energie en gezondheid!
Blog eiwitten

Eiwitten, van groot belang voor je energie en gezondheid!

door | 2 jun, 2022 | Voeding

Breek de dag, tik een eitje

Alles wat leeft heeft eiwitten nodig en eiwitten zijn voor je energie en gezondheid van levensbelang. Eiwitten houden je gezond en fit en vormen de structuur van je cellen (cytoskelet) die onder andere betrokken zijn bij de opbouw van je spieren, botten en organen. Ze zorgen ervoor dat je voedingsstoffen kunt omzetten (enzymen). Eiwitten zijn betrokken bij de transport van stoffen in en uit je cellen. Sommige eiwitten zijn hormonen die verantwoordelijk zijn voor communicatie binnenin je cel (signaaleiwitten) en tussen de cellen en de omgeving (receptoren). Eiwitten reguleren processen in je lichaam en zijn belangrijk voor je groei, onderhoud en herstel. Daarnaast leveren eiwitten energie. Je lichaam kan, net als vet en glucose, eiwitten omzetten in brandstof en daarom is het voor je lichaam een belangrijke energiebron.

Zonder eiwitten geen leven mogelijk

Zonder eitwitten is er geen leven mogelijk. Het zorgt voor de structuur van je cellen, het is een energiebron en bij bijna alles betrokken waar jouw lijf uit bestaat. Het is jouw structuur.

Eiwitten zijn daarom onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Wij bestaan er uit en zonder eiwitten is er geen leven mogelijk. Gelukkig zit in vrijwel al je voeding eiwitten, vooral in levende voeding. Wat is levende voeding? Groenten, fruit, vlees, vis, noten, zuivel en eieren.

Welke eiwitten

Vanuit mijn eigen visie gezien zie ik vooral eiwitten uit gevogelte als kip, eiwitten uit vette vis en schaal dieren en eiwit in eieren als voedingsbron. Zuivel bevat nauwelijks eiwitten die wij kunnen verteren maar voornamelijk uit caseine waar ons lijf minder blij van wordt. En zuivel bevat fosfaten. Heel goed voor kalveren om goed en snel van te groeien, niet zo goed voor ons omdat een te veel aan fosfaten weer moet worden afgebroken. Ons lijf onttrekt daar calcium voor uit onze botten wat weer kan leiden tot ostheoperose. Rood vlees en varkenvlees vind ik zelf minder geschikt om redenen waarin ik in een ander artikel meer over vertel. De overige producten (groenten, fruit, noten) zie ik vooral als bronnen voor vezels, vitaminen, vetten (noten) en de ontzettend belangrijke niet-ziek-wordt-stofjes zoals salvesterolen en polyfenolen, oftewel fytonuitriënten.

Vlieg-, en zwemeiwitten

Vlieg-, en zwemeiwit dus en eitwitten uit eieren. Het eten van vis heeft tot het grote voordeel dat je meteen het vetzuur Omega 3 meepakt. In Omega 3 zitten de vetzuren DHA en EPA (mischien wel eens van gehoord) waarvan DHA de celwand flexibel houdt en EPA werkt als belangrijke ontstekingsremmer.

Kip is niet alleen lekker maar kip geeft een boost aan je immuunsysteem. Dat kippensoep griep verdrijft is geen fabel het zit namelijk boordevol met ontstekingsremmende stoffen.

Het voordeel aan eieren is dat je er rustig 2 tot 3 per dag mag eten en dat er in het dooier de stof choline zit. Choline is belangrijk voor een goede lever, spier en hersenfunktie. Het faciliteert de prikkeloverdracht en ondersteunt het geheugen. Een fijn stofje dus.

Eiwitbehoefte

Hoeveel eiwit per dag heb ik dan nodig? Een gemiddelde volwassene heeft ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig. Je kunt het simpel uitrekenen: als je 100 kilo weegt heb je 80 gram eiwit per dag nodig. Weeg je 50 kilo, dan heb je 40 gram eiwit per dag nodig. Sport je veel dan kun je rekenen op ongeveer 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Je gebruikt eiwitten die in je spieren zitten die je weer aan moet vullen. Eiwitten is daarom bij sporten heel belangrijk.

Ik maak er een sport van om voldoende eiwitten aan mijn eten toe te voegen. Breek de dag, tik een eitje. En ‘s avonds een stukje kip of vis, veelzijdig, gezond en superlekker.

  • Een ei bevat ongeveer 13 gram eiwitten per 100 gram
  • Een stukje kip ongeveer 27 gram eiwitten per 100 gram
  • Een stukje vis ongeveer 22 gram eiwitten per 100 gram

Samenvattend is het dus van belang om voeldoende eiwitten toe te voegen aan je voeding voor een gezond en fit lijf. Wissel af met eieren, kip en vette vis. Er zijn oneindig veel mogelijkheden om te varieren dus speel ermee en maak er een leuk avontuur van

https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/artikelen/hogere-eiwitinname-voor-sterkere-botten

https://www.orthokennis.nl/nutrienten/proteïnen

Over Monique

Vanuit mijn passie over alles wat energie met een mens doet vind ik het heerlijk om mijn kennis en de inspiratie die ik op doe te delen. Volg mijn blogs ter inspiratie, lering en vermaak. In mijn blogs deel ik hoe ik leerde autonoom te worden over mijn gezondheid, de regie over mijn regie in mijn eigen handen nam en wat het mij opleverde.

Daarnaast heb ik mezelf tot doel gesteld om gezond eten lekker en toegankelijk te maken. Ik deel hier mijn recepten en informatie over waarom ik bepaalde ingrediënten gebruik.

Gerelateerde artikelen

Eet je sterk en gezond

Eet je sterk en gezond

Biologisch dynamische groenten zonder fratsen. Beter voor je lijf, geeft meer energie en is zo veel lekkerder. Geef je immuunsysteem een boost en ga met vertrouwen de winter in.

lees verder
Lactoferrine, de alleskunner

Lactoferrine, de alleskunner

Lactoferrine is een slim eiwit wat je immuunsysteem ondersteunt en preventief werkt tegen infectieziekten. Lees hier wat het doet, hoe je het zelf kunt aanmaken en de voordelen van eventuele suppletie.

lees verder
Verwarmende pompoensoep

Verwarmende pompoensoep

Zin in een heerlijke pompoensoep dit je buik nog urenlang verwarmd en je organen lekker in beweging brengt (houden ze van). Een feelgoodsoep waar je energie van krijgt en die je innerlijk vuur opstookt? Dan is dit een recept voor jou!

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin