In mijn blog over “Eet je warm” spreek ik over de verwarmende eigenschappen van pompoen. Verwarmende voeding heeft een hoge energetische temperatuur en is in de chinese leer Yang. Buiten dat heeft pompoen nog een aantal andere mooie eigenschapen. Een pompoen krijgt zijn prachtige rode kleur door de stof betacarotheen wat in je lichaam weer omgezet wordt naar vitamine A. Betacarotheen is een antioxydant, ondersteunt je immuunsysteem, verhoogt de weerstand van je huid en beschermd egen zonnebrand, In de soep die ik maak zit ook wortelen en zoete aardappel die dezelfde eigenschappen hebben. Een supersoep dus.
Als ik soep maak doe ik niet zo moeilijk maar ik heb iets waar ik nooit van af wijk. Ik maak mijn soep altijd met bottenbouillon en altijd met kippenbottenbouillon. Kippenbouillon werkt ontstekingremmend, is immuunsysteemversterkend, bevat gelatine en collageen wat versterkend werkt voor je botten en eiwitten om cellen te bouwen en weer op te bouwen. Gezond dus. Wel van kippen die buiten hebben gerend en natuurlijk voer hebben gegeten. Renkippen noem ik dat. Vroeger maakt ik het zelf maar tegenwoordig bestel ik het bij De Woeste Grond. Tegen die bouillon kook ik niet op.
Fles, Butternut of gewone pompoen in stukjes. Ik laat de schil er gewoon aan en kook die mee. Ik borstel en was de pompoen wel goed af.
Zoete aardappel
Wortelen
Uien
Knoflook
Halve liter tot een liter kippenbouillon
Blikje kokosmelk
Zout, Peper, Kurkuma, Gember, Kruidnageltjes, Nootmuskaat, Roomboter, Keltisch zeezout, Zwarte peper, Olijfolie
Ik vind het het lekkerst als ik de pompoen samen met de kurkuma, de gember, kruidnagel, knoflook, uien, zoete aardappel en de wortel in een gietijzeren pan stoof met een beetje roomboter. Roomboter zit vol met omega 3 en gezonde vetten. Op een lage temperatuur stoven houdt de goede vetten stabiel. Te hoog op temperatuur oxideren goede vetten. Vind ik eeuwig zonde.
De kurkuma, de gember en de knoflook heb ik eerst in de vijzel gestampt tot het een betje een pasta is. Op die manier komen de goede stoffen en de smaken goed vrij. De kruidnagel gooi ik er los in.
Als de groenten gaar zijn doe ik de bouillon erbij en breng het aan de kook. Dan doe ik kokosmelk erbij, pak ik de staafmixer en blender de boel tot een soep. Het is belangrijk dat voor het blenderen de groenten echt gaar zijn want anders is de soep korrelig en dat vind ik niet lekker.
Is alles geblenderd, dan voeg ik het zout en de zwarte peper toe. De zwarte peper is belangrijk voor het activeren van de goede stoffen in de kurkuma. Kurkuma gaat altijd samen met een vet en peper. Deze keer voegde ik extra verwarmende specerijen toe in de vorm van Doterra-olien venkel, cardemom en kruidnagel
Eet smakelijk!
Wil je eens vrijblijvend sparren over lekkere gezonde recepten? Boek dan eens een “proef mijn energie” sessie. Leer je mij meteen kennen.
Voor alle voeding geld dat het belangrijk is dat je lichaam voeding stressvrij kan verwerken en dat het opnemen van de stoffen niet meer energie kost dan het oplevert. Kijk voor meer informatie bij “energie check”.
Onbeschaamdheid, wat zegt jou dat? Durf jij onbeschaamd te zijn? In mijn feed en mailbox…
Dit artikel is voor jou als je van chocolade houdt. Chocolademelk 2.0 zeg maar. Heerlijk…
Wist je dat vitamine D3 gebrek gerelateerd is aan valpartijen met bot en heupbreuken bij…
In de winter is D3 ontzettend belangrijk om gezond en vol in je energie te…
Je motivatie nog op je vakantie adres en de donkere dagen voor kerst. Hoe erg…