De zomer trekt zich terug uit Nederland, Eerst komt de oogsttijd nog om plaats te maken voor de herfst en daarna is het tijd voor de winter. Het is nu tijd om extra goed voor je lijf te zorgen. Je immuunsysteem versterken zodat in de winter, als de energie rustiger is, buggers en andere belagers uit je lichaam kunnen worden verdreven.
Vooral omdat in de afgelopen maanden door de maatregelen het lastig is geweest om de energie op te doen die we in de winter zo hard nodig hebben. Nauwelijks straatbarbecue’s, strandfeesten en festivals. Al van oudsher komen we in warmere maanden samen om uit te wisselen en energie op te doen voor de winter. En dit alles doen we voor onze psychische, spirituele en lichamelijke gezondheid.

Maar is het dan te laat? Zijn we gedoemd om zwakker de winter in te gaan en ziek te worden Nee natuurlijk niet. Let food be thy medicine zei Hipocrates. Veel goede en onbespoten groenten is daarbij belangrijk al kan dat best prijzig zijn. Sinds een paar weken bestaan mijn maaltijden daarom zoveel mogelijk uit lokale producten van lokale duurzame ondernemers. Het grote voordeel van dergelijke ondernemers dat de complete oogst wordt verkocht en er geen overschot is, dus verspilling, waar alsnog voor betaald moet worden.
Dus komt mijn kip bij “koop een kip” en mijn groenten worden verbouwd op de Eemstadboerderij in Amersfoort. Biologisch dynamisch en zonder fratsen.

Voedsel vrij van chemische bestrijdingsmiddelen of groeiverbeteraars, zorgt dat je lijf voedsel kan verwerken en voedingsstoffen op kan nemen zonder dat het gifstoffen hoeft af te breken. Hoe schoner je eten hoe beter het is voor je lichaam. Alle energie uit de voeding kan gaan waar het nodig is, er wordt niet verspilt. Een kip die vrij door weilanden heeft kunnen scharrelen, insecten heeft kunnen eten en zijn natuurlijke gedrag heeft kunnen volgen is een blije kip. Daar wordt een kip gezond en eiwitrijk van en daar wordt je lijf weer blij van. En omdat daardoor de voedingswaarde hoger is hoef je er minder van te eten. 

Datzelfde geld voor groenten. Een groenten wat biologisch groeit moet zelf stofjes aanmaken om niet ziek te worden. En laten dat nu dezelfde stofjes zijn die ook ons tegen ziektes beschermen? Bio-flavanoiden (polyfenolen) en salvestrolen (fytoalexinen) doen het truukje. Elke groenten heeft zijn eigen kleur en op die manier  zijn eigen specifieke afweerstof tegen infecties, parasieten en andere ziektes. Eet je de regenboog, dan eet je je immuunsysteem sterk en help je jezelf de winter door. En dat hoeft niet helemaal niet moeilijk. Met mini-ontbijtbuffetje op je bord van een beetje fruit, een stuk komkommer, een handje noten en een eitje of stukje vis kom je echt een heel eind. Een goed gevulde soep, groenten in de wok (een beetje knapperig graag, niet doorgekookt tot alle vitamines er uit zijn) en afwisselend biologisch vlees, een stukje vis of ei leidt al snel tot een regenboog.

Daarbij is het superbelangrijk dat je lijf in staat is om alle voedingstoffen goed op te nemen. Stress, energiegebrek of een niet volledig doorgemaakte ziekte kan ervoor zorgen dat je lijf stress heeft op het opnemen van voedingsstoffen. Dus wil jij sterk en gezond de winter in en door? Kijk eens kritisch naar wat je op je bord legt en of het je energie geeft of kost. En wil je weten of jij al je zorgvuldig op je bord gelegde voedingstoffen goed op kunt nemen? Neem dan eens contact op.