Home » Blog » Inspiratieartikelen » Evenwichtig in evenwicht

Evenwichtig in evenwicht

door | 17 okt, 2020 | Inspiratieartikelen

Wordt je snel vermoeid tijdens het lopen? Struikel je over een steentje of verlies je snel je evenwicht? Dan kan dit te maken hebben met de wijze waarop je spieren met elkaar samenwerken.

Verschillende spiergroepen hebben samen een rol bij het laten bewegen van jouw lichaam. Sommigen zijn elkaars antagonisten. Dit betekend dat zij een contrabeweging maken. De ene kan alleen aanspannen als de ander ontspant. Een goed voorbeeld daarvan in de samenwerking van de triceps en de biceps. Als je je arm kromt spant de bicep zich aan. Maak je je arm weer recht dan ontspannen de biceps en spannen de triceps aan. En zo heb je nog vele andere groepen die hetzelfde doen

Sommige spiergroepen werken met elkaar samen en zorgen voor een soepele loopbeweging. Bijvoorbeeld bij het samenwerken van je armen en benen. Als je loopt maken je armen en benen een contrabeweging. Als je rechterbeen naar voren gaat, gaat je linkerarm ook naar voren. Een kruisloop noemen we dat. Probeer je je rechterarm en je rechterbeen tegelijkertijd naar voren te bewegen terwijl je loopt dan voelt dat oncomfortabel en houterig. Het loopt niet soepel. 

Om van het lopen een automatische soepele beweging te maken zijn een groot aantal spiercircuits betrokken die goed met elkaar moeten samenwerken. Maar ook bij bewegingen in sport of het dagelijks leven is dat van belang. Bijvoorbeeld bij het traplopen, een bal wegtrappen, een gewicht optillen, met twee voeten tegelijk op een box springen, iets uit een kastje pakken of een sprintje naar de bus is het van belang dat spieren goed met elkaar samenwerken.

Stress kan ervoor zorgen dat energie niet goed wordt verdeelt en dat dit proces wordt verstoort. Je kunt dit merken door een niet eerder opgemerkte vermoeidheid bij een wandeltochtje of stijfheid. Sneller struikelen, onzeker de trap op en aflopen en ook als een beweging niet de uitwerking had die was bedoeld.

Herken je bovenstaand? Dan verdient het aanbeveling om eens langs te gaan bij een kinesioloog om de samenwerking van spieren te laten ontstressen. De energie kan weer stromen waar het moet en de samenwerking gaat weer soepel. Dat geeft meer vitaliteit bij je sport en dagelijks leven.

Ik ontmoet je graag 

Over Monique

Vanuit mijn passie over alles wat energie met een mens doet vind ik het heerlijk om mijn kennis en de inspiratie die ik op doe te delen. Volg mijn blogs ter inspiratie, lering en vermaak. In mijn blogs deel ik hoe ik leerde autonoom te worden over mijn gezondheid, de regie over mijn regie in mijn eigen handen nam en wat het mij opleverde.

Daarnaast heb ik mezelf tot doel gesteld om gezond eten lekker en toegankelijk te maken. Ik deel hier mijn recepten en informatie over waarom ik bepaalde ingrediënten gebruik.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin