Vitamine in de zon
De zon schijnt, dus vind ik het een mooi moment om over het meest belangrijke te praten wat de zon ons biedt: vitamine D
De technische kant
Wat je wellicht wel wist van vitamine D, is dat jouw lichaam dit zelf maakt uit zonlicht. Wat je misschien niet weet is dat vitamine D eigenlijk helemaal geen vitamine is maar bestaat uit verschillende vetoplosbare prohormonen. Het is dus een prohormoon. De belangrijkste vormen voor ons is vitamine D2 en vitamine D3 waarvan vitamine D2 de plantaardige vorm is en vitamine D3 de vorm die vanuit zonlicht (UV-B stralen) in je huid aanmaakt wordt. De UV-B uit de zon bestraalt een cholestrol (7-dehydrocholesterol) en na nog een aantal processen wordt onder de huid uiteindelijk vitamine D3 gevormd. Het meeste D3 maak je aan als je schaduw korter is dan je lichaamslengte.
Lichamelijke processen vind ik super fascinerend en wat ik tijdens mijn opleiding Orthomoleculaire Geneeskunde bij Natura Foundation leerde is een ontzettend gaaf, vind ik dan, proces. Namelijk, de interactie tussen UV straling, het netvlies van je ogen (retina), de aanmaak van pigment (melanine) in je huid en de aanmaak van D3.
Hoe zit dat dan met die interactie?
Het netvlies van je oog (retina) meet de sterkte van UV in de zon. Als het gehalte UV gemeten is wordt er een seintje naar je hersenen gestuurd waarna precies de juiste hoeveelheid pigment in je huid wordt aangemaakt om je huid te beschermen. Niet te veel en niet te weinig. Je oog speelt dus een heel handig een-tweetje met je brein en de aanmaak pigment.
En ik leerde nog een interessant proces en dat is de samenwerking tussen D3 en pigment. Want, wist je dat pigment een natuurlijke manier is van lichaam om je te beschermen tegen D3 vergiftiging? Kan dat, D3 vergiftiging? Ja, dat kan. Een D3 vergiftiging is heel schadelijk voor je lichaam en je lichaam beschermt zich tegen de vergiftiging door de aanmaak van pigment. Pigment remt de aanmaak van D3. Verbrand je, dan stopt direct de aanmaak van D3 in je huid.
Zonnenbrillen, hmmm…….
Je oog werkt dus samen met je brein in de aanmaak van D3 en je kunt je voorstellen dat het dragen van een zonnebril dit verstoord proces verstoord. Toen ik nog op Curacao woonde werd mij door mijn huisarts al aangeraden om geen zonnebrillen meer te dragen, behalve als ik op de boot op zee werkte. Ik verbrandde vervolgens ook nooit meer. Destijds had ik de opleiding nog niet gedaan en je kunt je misschien voorstellen dat toen ik dit tijdens mijn opleiding leerde ik daar heel enthousiast van werd. Dit was een van de vele puzzelstukjes die toen in elkaar vielen. Ik heb dit nog eens uitgetest op Bali en daar ontdekte ik hetzelfde. Ik draag om die reden ook vrijwel nooit meer een zonnebril.
Maar Monique, de zon is toch ook schadelijk?
Ja dat is zo. De zon kan schadelijk zijn. Maar wist je dat je helemaal niet zoveel zonuren nodig hebt om D3 aan te maken? Een kwartier per dag is meer dan voldoende en dan is het slim om gewoon de zon uit te gaan en de schaduw op te zoeken. Bruin worden doen wij eigenlijk omdat wij het mooi vinden. Zelf ga ik zeker op het heetst van de dag de zon niet in, ook een gewoonte uit Curacao.
Tot slot
- Je maakt het meeste D3 aan als je schaduw korter is dan je lichaamslengte.
- Hoe blauwer de lucht, hoe meer UV-B en hoe meer aanmaak D3
- Hoe meer pigment je hebt hoe moeilijker je D3 aanmaakt. Dit is een aandachtpunt bij mensen met een donkere huid die in Nederland wonen.
- In Nederland is betrekkelijk weinig zon. Hoe minder zon, hoe minder aanmaak D3.
- Bij verbranding maak je geen D3 aan dus zorg dat je niet verbrand
- Zonnebrandmiddelen verhindert dat UV je huid bereikt en je maakt daarom geen tot heel weinig D3 aan als je zonnebrandmiddelen op je lichaam hebt.
- Een zonnebril verstoord het natuurlijke proces van aanmaak van pigment.
- Je hoeft niet lang in de zon te zijn om D3 aan te maken. Een kwartier per dag is meer dan genoeg.
In een volgend artikel meer over de goodies van D3. Keep yourself posted en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief om niets van mijn tips te missen.
Its all about energy
0 Reacties